Mommy makeover

AkademiklinikenOslo

I torsdags var jag upp till Oslo för en konsultation för en ”mommy makeover” på Akademiklinikken på Ullevål. Jag har varit där på konsultation tidigare och nu 2 år senare var det äntligen dags igen. Den här gången träffade jag en kvinnlig kirurg som jag fick intrycket att hon vet vad hon håller på med även fast jag inte fick det svar eller slutresultat jag hoppades på. Ska dela upp mina operationen så ska först operera mina bröst 1 juni efter Rhodos i maj och vid ett senare tillfälle (tippar till sensommaren / hösten) ska jag göra bukplastik. Fick egentligen tid att operera mig nu den 13 april men eftersom jag åker utomlands så vill de inte riskera att skicka iväg mig utifall tanke på infektionsrisken. Båda operationerna är godkända så jag kommer bara behöva betala egenandel.

När jag var på konsultation 2014 så rekommenderade Dr Bjørn som jag träffade då, att jag skulle vänta med att operera mig tills jag var färdig med barn och eftersom jag då bara hade Melwin och ville ha ett syskon så lyssnade jag på hans order.. och gick hem och blev gravid med Milian hehe 😉 Nu känner jag mig väldigt färdig med bebisverkstaden så nu är det dags att tänka på mig och min kropp. Jag har gick upp mycket i vikt med Melwin och snuddade 100 kg i vecka 35 när han föddes, gått ner mycket i vikt, gick upp i vikt igen med Milian i magen och har gått mycket i vikt igen så min hud har inte riktigt hängt med. Jag har sjukt svårt att hitta byxor så just nu lever jag antingen i leggings eller går i klänning. Ser mycket större ut än vad jag egentligen är pga av huden på magen. Brukar säga att jag känner mig som en spinkis med massa lös hud. Åh vad jag ser fram emot att kunna klä mig utan att känna att det är ett problem.

Är lite nervös, det måste jag erkänna. Jag har opererat mig två gånger tidigare men nu efter att jag har fått barn så har jag blivit rädd för allt som har med nålstick och sjukhus att göra. Nyligen tog jag bort två leverfläckar på mitt ena ben och jag var så rädd för bedövningssprutan så jag satte på Emla plåster (bedövning) så jag inte skulle känna något stick haha. Hej dödsångest!

Jag har velat lite fram och tillbaka här om jag ska dela med mig av mina operationer men delar ju med mig av allt annat i livet så varför inte. Sen vet jag att ni är några stycken som gärna vill att jag delar med mig av min resa 🙂

Här är ett utkast från ett blogginlägg som jag aldrig publicerade från 2014. Att det redan är 2 år sen jag var där är nästan sinnessjukt, det visar verkligen att ”times flies” !

För nån månad sen var jag och hälsa på Akademikliniken på Ullevål för en konsultationstime hos Dr. Bjørn för att prata bröstförminskning efter att ha fått en henvisning från min familjeläkare. Min stora dröm just nu är att få operera brösten till en mindre storlek efter 11 år med implantat så har jag kommit fram till att jag vill lägga mig på operationsbordet för en tredje och förhoppningsvis en sista gång. Varför? Jag har under de senaste åren slitigt väldigt med ond nacke, rygg och axlar och samt att min kropp ser oproportionell ut efter en viktnedgång på 30 kg gör inte mitt beslut svårare att ta.

Efter graviditeten med Melwin har mina bröst trots implantat och tidigare lyft börjat hänga och det är bara två irriterande stora klumpar och för min del ser och känns det ut som att de är halvvägs ner till syden och det är tack vare graviditeten och gravitationskraften som sviktar med åldern. Amningen fick jag inte till så det kan jag inte skylla på men oavsett är jag missnöjd.

Fick ett seriöst och bra intryck av Akademikliniken och jag fick bra svar på de frågor jag ställde där och då. Han skissade upp med penna på mig  och berättade om Natrelle implantat de använder sig av, vilken modell och storlek som isåfall skulle vara aktuellt för mig för att jag ska få ett så snyggt och proportionerligt resultat som möjligt just till min kropp.

En rätt otippad ting som togs upp på konsultationsmötet och som jag inte alls hade i tankarna var min mage! Fick frågan om hur mycket jag har gått ner, vad min BMI ligger på och plastikkirurgen jämförde min övriga kropp som redan är rätt så slank när det kommer till armar och ben och klämde på min mage. Jag har haft många diskussioner med min man om att min mage,  hur märklig det är att den inte drar ihop sig efter viktnedgången utan är hängig och fluffig. Men på konsultationen fick jag det svart på vitt, det är i stort sätt bara överflödig hud! Han sa att jag inte får fokusera så mycket på magen för den kommer inte bli plattare och slät med endast hjälp av träning, för risken är att det blir så mycket fokus på den att jag kan utveckla en slags störning till mat och träning. Huden på magen har inte dragit sig tillbaka efter min viktnedgång och det är bukplastik som gäller för det är så pass mycket hud vi snackar om.

Helst av allt skulle jag vilja slippa operera mig helt och hållet, bara knäppa fingrarna men det hade varit för bra för att vara sant 😉 Jag går och stör mig dag in och dag ut på min kropp just nu, speciellt när jag vet att jag inte kan bidra med så mycket själv förutom att casha ut och lägga mig på operationsbordet. Egentligen borde jag bara acceptera den jag är, och tro mig, jag är på ett sätt rackarns stolt över min kropp, Melwins lilla tempel.. Men det gnager på mig att känna mig tjock, mage som hänger över byxkanten, kläder som sitter fult på mig, infektion och värmeutslag.

Om nån av mina läsare har erfarenheter med plastikkirurgi och främst bukplastik så dela gärna med er! Förresten, vad tycker ni om plastikoperationer?

4 comments

 1. Sofie says:

  Åh va roligt med operation. Eller ja inte själva operationen i sig men you get it.
  Har själv gått ner massa i vikt å fått bröstlyft av landstinget å blev opad på Akademikliniken i Malmö för några år sen. Är mycket nöjd men skulle gärna ha in nåt litet implantat med tiden.
  Vill oxå göra bukplastik men fick som du rådet att vänta ifall ja ville ha fler barn.

  Ska bli spännande att följa dig på din stora operations resa😀

 2. Kaos med kjærlighet says:

  Syntes det er veldig stort av deg å være åpen om dette tema. Mange som kanskje er i samme situasjon og som finner dette svært hjelpsomt.

  Masse lykke til! Håper du blir svært fornøyd og at plagene blir mindre <3

  Ha en fin kveld videre.

  Veronika – kaos med kjærlighet

 3. Mamma Malin says:

  Klart du ska dela med dig! Gissar att det är många andra där ute i samma situation som gärna skulle läsa om det här. Jag tycker också det är intressant. Jag är överviktig men jag har mycket lös hud på magen också som är i vägen, gör att jag ser större ut osv så jag förstår.

  SV: Tack! Ja, det blir jätteroligt. Exakt samma åldersskillnad som mellan dina pojkar tror jag också 🙂

 4. Madelene Johansson says:

  Hej Sanna!
  Din gamle barndomsvän Madelene Johansson här.
  Vad spännande med operation 🙂
  Ville bara tala om att jag opererade mig för ett år sedan efter 3 barn. Bröst och mage. Det är det bästa jag har gjort.
  Jag gjorde båda operationerna samtidigt. Det gick hur bra som helst.
  Spännande att få följa med på din resa.
  Kram Madde

Kommentera