Mitt förlossningsbrev

Melwin1daggammal

Ni kanske minns att jag har nämnt flera gånger så var jag livrädd inför min förlossning, jag var rädd för allt som skulle ha med den att göra. Den smärtan som man inte har nån aning om hur den skulle kännas och vara, alla nålar, upplevelsen i sig, kommer man spricka ändå upp till ändtarmen när man trycker ut bebis? Eftersom jag hade en jobbig graviditet och var så sjukt trött på den så kunde jag aldrig tänka mig att turen skulle vända och jag skulle få en fin förlossning. Men faktum är att det är precis det jag fick!

Att jag känner mig så positiv och lättad efter förlossningen är att jag känner att jag verkligen fick det stöd och peppandet som just JAG behövde. Nu är ju barnmorskorna på Ahus helt underbara och duktiga men tack vare mitt förlossningsbrev så kunde de sätta sig in i min situation och på så sätt hjälpa mig utifrån det. Det resulterade att det blev något fint och magiskt med förlossningen, bland alla värkarna, paniken och ovissheten om vad som väntade mig tack vare att jag dela med mina tankar och känslor i mitt förlossningsbrev.

Jag kände mig trygg fast jag hade flera olika barnmorskor under min tid på förlossningen tack vare att mitt förlossningsbrev låg inne hos barnmorskorna så de kunde läsa den vid varje vaktbyte för annars kan det lätt ske att ”viktig” information kunde komma på villovägar. I brevet skrev jag helt ärligt att jag var rädd och hade ångest, brevet började faktiskt med ”Jag är LIVRÄDD inför en vaginal förlossning”, för att de skulle förstå vad de skulle ge sig in på när de skulle ha mig som pasient 😉

Jag delade upp brevet som tillslut blev nästan två sidor lång, med att skriva generella uppysningar och tankar kring förlossningen sen vad jag önskade vid ankomst, smärtlindring, förlossningsställning, utdrivningsskedet samt när Melwin vad född. Att tänka på när man skriver förlossningsbrev är att alla gånger kan de inte uppfylla ens önskemål tanke på att man aldrig vet innan hur förlossningen kommer att gå till. Nu kan jag inte svara på om alla förlossningar läser brevet man tar med men på Ahus där jag födde Melwin så fick jag intrycket att alla barnmorskor jag mötte under mina 27 timmar på förlossningen läste mitt brev vid varje vaktbyte.

Har du några speciella önskemål kring förlossningen, är du rädd eller är det något annat du menar att de på förlossningen borde veta så tveka inte att skriva ett förlossningsbrev!

Här kommer några utdrag från mitt brev:

”Jag önskar coaching med andning och avslappning om jag kommer av mig eller tappar kontrollen. Vid svårare smärta vill jag använda mig av lustgas och sen även epidural om det är nödvändigt beroende på hur ont jag har och hur öppen jag är. Vill absolut INTE att ni använder Cytotec för att evt sätta igång förlossning”.

” Jag är livrädd att spricka och vill få hjälp av barnmorskan att hindra detta i möjliga mån.. Vill ha tydliga instruktioner om när jag kan krysta, vilken ställning jag bör inta för att minska risken att spricka osv. Vill ha ni trycker på en varm klut mot mellangården för att minska risken för bristningar och minska smärtupplevelsen. Jag vill verkligen inte bli klippt! Är det absolut sista utvägen så vill jag inte veta om det innan.. Se till att jag är ordentligt bedövad innan ni syr mig.”

”Jag vill verkligen amma men har tidigare gjort två bröstoperationer så vet inte om det kommer att gå, snälla mas inte utan uppmuntra mig istället om det går trögt i början eller om det inte fungerar. Är inställd på båda delarna.”

2 comments

  1. marthesc says:

    For en fin fødselsplan du hadde, og så kjekt å høre at de faktisk tok hensyn til den! Husker hvor nervøs du virket rundt dette med fødsel så ble veldig glad på dine vegne når jeg leste at du fikk en fin opplevelse <3 og Melwin er fortsatt supersøt! Klarte selv å glemme fødselsplanen hjemme, noe som sikkert var like greit siden ingen ting gikk som planlagt uansett :p

    • fruroeim says:

      Ja, huva vad nervös jag var där på slutet, speciellt efter att jag fick reda på att jag hade svangerskapsdiabetes :S Men känner att det hade inte kunnat gått bättre än vad det gjorde tack vare att de hade brevet att gå efter. Var ju brutalt ärlig i brevet så de märkte nog att jag var rädd och inte mådde så bra hehe.

Kommentera