Manuell terapeut och specialkudde

putemotflatthode
Har fått några frågor på Instagram gällande kudden som vi har till Melwin så tänkte att jag skriver om det här på bloggen så får jag med mig allt och sen så har jag tappat min mobil i stengolv så skrämen är helt krossad så ser inte så mycket när jag skriver 😉

Jag var inom helsestasjon för att väga Melwin och då nämnde jag för en av personalen att jag tyckte han börja bli platt på höger sida och lite där bak och jag hade tur att fysioterapeuten på stället var på plats så hon kom och kika på Melwin. Hon rekomenderade att vi skulle gå till en manuell terapeut för att köpa en specialkudde som hjälper till att avlasta huvudet rätt och på så sätt skulle huvudformen bli bra igen. Sagt och gjort, vi gick till en manuell terapeut som kika på Melwin och vi berättade att han mest ville se åt höger och att huvudet då börja bli plattare där. Han klämde och vred försiktigt nacken på lilleman och han börjar gallskrika och det visa sig att han har en låsning i nacken och ett tecken på det är att barnen har en favoritsida. Han kunde även se att Melwin är svag när det kommer till halsmusklerna och för stark i nackmusklerna. Vi trodde ju att han var värsta superboy när han som nyfödd kunde lyfta på huvudet när han låg på magen men han manuell terapeuten sa att det är en ”varningssignal” att det istället är så som i Melwins fall, för stark nacke och svag hals. Så vi har fått lite riktlinjer om hur vi ska hålla honom och att han ska använda den här kudden så mycket som möjligt såsom i vagnen och när han sover för att stabilisera halsmusklerna och att huvudformen ska bli bättre och det har den faktiskt redan blivit! Kan nog faktiskt påstå att han knappt är platt längre. Nu tyckte iof han som behandlar Melwin att han inte var så platt i huvudet och hade sett barn som hade det värre men pga av att halsmusklerna så sålde han en kudde till oss.

Så ett tips till er som har små bebisar som antingen har en favoritsida eller skriker och verkar plågad och inte kan finna ut vad det är för något, ta en tur till en manuell terapeut! Han berättade att många barn gråter av smärta och många föräldrar tror att det är kolik men att det i vissa fall kan vara en låsning i nacken och sen finns det de barn som inte skriker men har en låsning, som Melwin. Vi fattade inte att han hade det för han klagade aldrig.

Hittills har vi varit på två behandlingar där han trycker på vissa punkter i nacken på Melwin och strechar musklerna och jag måste faktiskt säga att hans nacke har blivit så mycket bättre redan. Nu kan han vrida huvudet hur lätt som helst. Vi ska inte fokusera så mycket på magträning utan nu är det halsen som är i fokus och vi är på god väg 🙂

Några snabba tips:
Har bebis en favoritsida? Testa att locka över med en leksak som fångar uppmärksakheten. Testa att printa ut stora svart/vita cirklar!
Man kan bland annat träna halsmusklerna med att se till att leksakerna som finns på babygymmet är i höjd med magen, inte ovanför huvudet.

En sån här kudde kostar strax över 600 kr men det är värt varenda krona och den är super till bebisar med platt huvud.

Hoppas att ni har fått svar på era frågor och är det något jag har glömt att svara på eller undrar ni något mer så skriv en kommentar!

4 comments

 1. Lottiz Fotograferande fyrabarnsmamma says:

  Vilken smart kudde. Skönt att ni fick rätt hjälp. Hade aldrig hört talas om låsning i nacken förut, men det kan ju vara bra att känna till att det finns.

  • fruroeim says:

   Svar till Lottiz: Ja, den är super! Nu hade inte min son så väldigt platt huvud men efter att ha använda kudden ett tag så är formen fin igen 🙂 Det verkar inte vara så vanligt i Sverige det här med att man kollar upp med låsningar i nacken. Så kände att jag ville dela med mig av mina erfarenheter då jag har många mammor i Sverige som följer mig 🙂

 2. Fru Jacobsen says:

  Minste min hadde også en dysfunksjon i nakken, og ble knekt opp. I tillegg hadde hun låsning i rygg og bekken.

  Kiropraktor kan også være en løsning for de finner gjerne kraftigere låsninger enn manuellterapeuten 🙂

  • fruroeim says:

   Svar till Fru Jacobsen: Ah, du ser.. det är rätt vanligt alltså! Tycker det är konstigt att det inte är lika vanligt eller kännt i Sverige för det är här i Norge jag fick reda på det. Som det verkar nu så hjälper det väldigt med att gå hos manuellterapeuten för Melwin så hoppas det håller med det 🙂

Kommentera