Förlossningsberättelse – när lillebror föddes

fruroeimlillebror
Här kommer förlossningsberättelse när lillebror föddes 29 april kl 02:09 på Arendal sykehus.

Den 28 april hade jag uppföljningskontroll på Arendal sykehus för min graviditetsdiabetes, jag var då i vecka 38 (37+1) och gjorde iordning mig då jag märkte att slemproppen gick och den molande mensvärken kom. Ringde Vetle om att den hade gått och vi kom överens om att jag skulle köra in till Arendal själv och skulle förlossningen sättas igång så skulle han komma med taxi. Var lite lätt nervös över att vattnet skulle gå eller att värkarna skulle starta när jag körde in till förlossningen

Framme på förlossningen så berättade jag att slemproppen hade gått och jag kände att mensvärken blev allt mer intensiv, så de såg till att jag skulle få träffa jordmor innan jag skulle träffa min diabetessköterska och gynekologen. Fick träffa jordmor Nina som tog CTG på mig samt gjorde en undersökning och bekräftade att jag var öppen 2-3 cm. Hon sa till mig att det gott kunde bli en förlossning inom närmaste dygnet men hon ville inte att jag skulle ta det helt på orden utifall hon hade fel.

När jag var färdig med uppföljningen av min graviditetsdiabetes så körde jag hem (lyckades såklart köra vilse och var helt ute på landet. Tacka vet jag Google maps!) när jag kände att förvärkarna började öka, inte något obehagligt eller ont men det blev mer intensivt. Ringde Vetle och frågade om han kunde sluta jobbet nån timma tidigare så han kunde komma hem och vi kunde förbereda om förlossningen skulle dra igång.

Väl hemma så ställde jag mig i köket för att göra ”foodprepp” inför förlossningen, sjukhusmat är inte så attraktivt och att stoppa i mig socker och kolhydrater var rätt oaktuellt för mig. Så vid 16-tiden började jag baka bröd och pizza som vi kunde ha med oss till förlossningen när det väl var dags. Och när jag stod och baka brödet satte värkarna igång och jag ringde in till förlossningen för att höra med dem när de menar att jag var välkommen för jag var osäker på hur jag skulle tolka värkarna och var rädd att jag skulle vänta ut för länge tanke på att den aktiva förlossningen med Melwin tog 5 timmar och det hela skulle sluta med att föda i ambulans eller på badrumsgolvet typ..

Senare på kvällen kände jag att värkarna blev mer intensiva, absolut hanterbara men jag var tvungen att koncentrera mig mer och andas igenom dem. Så jag ringde in till förlossningen och meddelande att vi kommer in och undertiden så kom Vetles syster till oss för att passa på Melwin. Det jag egentligen har oroat mig mest för i samband med förlossningen är hur det skulle bli med Melwin men nu så lyckades vi pricka in det rätt med att han låg och sov sött när vi åkte in.

fødenArendal
Väl på förlossningen var det dags för CTG igen för att kolla lillebrors hjärtljud och mäta värkarna och det visa klart och tydligt att värkarna var igång och de kom tätt. Jag skrevs in strax innan kl 22 och fick komma in till en av fødestuene och jordmor tappa upp ett bad åt mig för jag gärna ville bada den här gången eftersom jag aldrig fick det med Melwin pga av vattenavgång i vecka 35. La mig i badet och klockan var runt 22 och det var rätt så avkopplande men efter nån halvtimma blev jag uttråkad och klev upp. Jag är egentligen inte så mycket för att bada badkar.

Nu var det vaktbyte och undertiden så kom jordmor Britt in och hon fixade iordning lustgasen åt mig så jag kunde använda mig av den om det skulle behövas och det skulle det. Jag hade skrivit i mitt födebrev att jag först och främst ville använda mig av lustgas som enda smärtlindring så jag var inte sen med att bekanta mig med den härliga berusande masken, och den var ännu ”godare” än vad jag minns att den var och fick mig verkligen att slappna av vid värkarna. Det roliga med att träffa Britt var att jag tidigare hade varit inne på förlossningen för kontroll och träffade henne och det sista hon sa var att hon hoppades att bebisen skulle vänta lite till och jag var välkommen tillbaka när jag åtminstone var i v 37 +1 och gissa vem som kom in den dagen 😉

pafodenArendal
Är egentligen inte så bekväm med att visa bilder på mig själv, speciellt inte när jag är ofixad, vätskefylld och ligger +18 kg på vågen men en bild måste jag bjussa på..

Strax efter 23 blir det uppladdning med hemmagjord pizza, hallonbladste och questbars. Kombinationen pizza och lustgas var en fin kombination 😉

Vid 23.30 kom min jordmor för natten in på rummet och det var fantastiska Mia, en äldre käck svensk kvinna! Jag trodde då aldrig att jag skulle få en svensk jordmor i Arendal men tänk vad fel jag hade. Jag hade tom skrivit meddelande på Facebook till mina vänner som visste om att vi var på förlossningen ”jag tror jag är i lustgashimlen, jag har fått en svensk jordmor”. Jag och Mia klickade jättebra och jag kände mig så trygg och ompysslad med att ha henne i min närhet. Hon undersökte mig och och det visa sig att jag nu var öppen 4 cm och jag var en aning besviken att jag var öppen så lite och tänkte att det skulle ta en evighet innan lillebror var ute.

Vart efter ökade styrkan för värkarna och jag bad om att höja lustgasen så jag inte skulle känna av topparna. Nu hängde jag mest med gåstolen och skaka rumpa vid varje värk för att hjälpa lillebror på traven och jag hade bra kontroll. Fick tips av Mia att ta en dusch då det kan hjälpa en av slappna av på ett annat sätt. Sagt och gjort satte jag mig på en pall i duschen och det var hur skönt som helst att sitta där medan jag oade mig genom värkarna. Efter en stund kom Vetle in och undrade om jag inte kunde ställa mig vid lustgasen igen för han blev så nervös av att jag satt i duschen och hade så ont. Tussen!

Vetle gjorde ett bra jobb som vanligt, han sitter fint på en stol och väntar på om jag vill ha hjälp. Hehe. Han erbjuder mig massage och frågar om jag vill ha något men jag är mer så att jag vill klara mig själv och är lite i min egna värld för att ta mig igenom värkarna. När det är dags att börja krysta så är han välkommen att stå vid min sida 😉

Ställer mig vid lustgasen hängandes över gåstolen och Mia kommer in och frågar hur mina värkar känns och jag berättade att de nu börjar trycka på neråt. Hon vill göra en undersökning för att se hur mycket jag hade öppnat mig och det visa sig, att jag var öppen 10 cm, på 1 1/2 timma hade jag öppnat mig från 4 cm till full öppning! Mia tog vattnet på mig och jag kände hur hon med ett finger hjälpte till och tog bort en del av kanten runt lillebrors huvud.

Nu kom krystvärkarna och det jag såg minst fram emot, att krysta ut ett barn är en märklig upplevelse och för att göra ett försök att beskriva det så känns det som att man ska pressa ut en vattenmelon men man har ingen direkt kontroll på vart den kommer ut om man säger så.

Med en kall klut på pannan, en varm klut nedtill och Vetle vid min sida så var det dags att visa vad kvinnokroppen är gjord för, att föda barn. Det var helt jävligt men det gick och efter 9 minuter (kändes dock som en evighet för en annan) så låg lillebror på mitt bröst, skrikandes och alldeles alldeles underbar.

Klockan 02.09 onsdag 29 april blev jag tvåbarnsmor!

Jag sprack ingenting, inte ens ett skrapsår och jag blev riktigt förvånad för jag var rätt säker på att jag hade gjort det för det sved till som attan. Totalt blödde jag 100 ml under förlossningen och det är inte heller så mycket. Moderkakan kom ut som den skulle och jag flyttade över till en annan säng för att återhämta mig och gosa med lillebror och efter en liten stund så tog jag en efterlängtad dusch.

Så med andra gick andra förlossningen fortare, jag var inne på förlossningen strax över 4 timmar, varav 1 1/2 timma aktiv förlossning och lillebror var ute på 9 minuter. Ännu en drömförlossning!

förlossningskurva
När klockan var runt 04.00 gick vi till barsel (BB) och jag fick ett eget rum till mig och lillebror. Vetle stannade kvar ett par timmar för att sen köra hem till Grimstad lagom till Melwin skulle vakna, jag ville att han skulle vara hemma hos honom så inte Melwin skulle bli förvirrad av att tante Anne var där istället för oss.

Två nätter stannade vi kvar på barsel så de kunde hålla koll på mini´s blodsocker tanke på graviditetsdiabetesen och de var lika fina vid varje kontroll. Jag fick också uppföljning och mitt blodsocker var också fint så vi checkade ut fredag 1 maj efter att barnläkaren tog en titt på junior. Med hormoner all over the place i kroppen så blev det minst sagt en gråtfest när vi skulle säga tack och hej till barnmorskorna och barsel.

Det som var lite roligt var att min (nyfunna) väninna Marthe låg också på barsel! Vi träffades på vattengympan och vi båda hade BF i maj men nu har vi fött en varsin son med två dagars mellanrum.

Innan vi flyttade ner till Grimstad så var jag lite skeptisk till att föda på nytt sjukhus, jag var så nöjd med min upplevelse på Ahus men jag är så tacksam över att ha fått föda på Arendal sykehus och personalen är helt fantastiska, så snälla och varma som verkligen jobbar på rätt ställe. Och jordmor Mia, henne kommer jag inte glömma i första taget och jag hoppas att våra vägar kommer mötas nån gång framöver. Hon gav mig sån trygghet och berömde mig jättemycket över min prestation, att jag var så kontrollerad och duktig. Är kanske inte gjord för att vara gravid men måste hålla med om att jag är en jäkel på att att föda barn 😉

Vill ni läsa hur det gick till när Melwins föddes så kan ni läsa hans förlossningshistoria här!

31 comments

  • fruroeim says:

   Tusen tack! 🙂 Javisst är det kul och intressant att ta del av andras förlossningsberättelser 😀

   Om jag minns rätt så tror jag vi hade termin rätt nära varandra men mini valde att komma lite tidigare 🙂

  • fruroeim says:

   Ja, det var en fantastisk förlossning, snabb och smidig 😀 Men mycket tack vare svenska jordmor Mia som jag hade vid min sida att det blev så bra 🙂

   Det är bara att köra på 😉

 1. marika says:

  Sv: Jag jobbar som undersköterska 🙂
  Hm får se om ja kan få tag på en direkt adress till det inlägget åt dig 🙂

 2. Viktoria - Mamma till William ♡ says:

  I natt är första natten sedan han föddes för snart tre veckor sedan som han inte somnat om faktiskt 😛 Så jag ska väl inte klaga egentligen, men det är lite jobbigt när man har sådana nätter ^^

  Ja eller hur, jag har också svårt att somna eftersom William låter i sömnen och jag tror att han håller på att vakna hela tiden ^^

 3. Lina says:

  Stort grattis till lillebror, och till dig som blivit tvåbarnsmamma 🙂 Spännande att läsa din förlossningsberättelse!

  • fruroeim says:

   Ja, den var helt fantastisk! 😀 Har haft turen att ha bra förlossningar men otur med graviditerna hehe.

   Är risken stor att du kan få havandeskapsförgiftning nästa gång du eventuellt är gravid?

 4. Emma-Väntar tvillingar! says:

  Här sitter jag och gråter om din fina berättelse!
  Tänk snart är jag där med! Kul, läskigt och spännande på samma gång :)!!
  Härligt att allt gick så bra för dig!

  Jag kommer nog köra på bara färgning av mina egna ögonfransar, kommer inte klara av att ligga på rygg i två timmar ens 😛

  Du får gärna gissa på när tvillingarna kommer, har lagt upp ett gissningsinlägg 🙂

  Kram!

  • fruroeim says:

   Ja, kan absolut hålla med om att det var en drömförlossning 🙂 Är tacksamma att jag har rätt så lätta och smidiga förlossningar 🙂

   Allt är bra här tack! Har varit rätt intensivt en period nu med graviditet, förlossning, omställning från att vara mamma till en och nu två barn samt flytt. Men nu börjar jag sakta men säkert landa 🙂

   Kram!

 5. Fröken M says:

  Underbart !! Stort gratis till lillebror 🙂

  Vi har faktiskt inte satt någon grind i trappen !
  Viggo är ju så stor nu att han tar sig både upp och ner för egen maskin utan problem.
  Jag vet dock att grannarna fått trixa en hel del för att få till det då det även här blir ojämnt med glapp eftersom det inte är helt ”rakt”.
  KRAM

  • fruroeim says:

   Tack snälla 😀

   Ah, men då verkar det som att det är lite av en ”miss” av trapptillverkaren om jag får säga mitt.. En liten bom för småbarnsfamiljerna hehe. Melwin går/kryper också enkelt upp och ner men läskigt att ha det öppet för trappen om man inte skulle ha uppsyn så vi har gjort en tillfällig lösning här hemma så man kan slappa av 😉

   Kram på dig!

 6. Dénise Kocaman says:

  Ett STORT grattis! Det finns inget så stort och fantastiskt som att få bli mamma/pappa. Hoppas att ni alla mår och bra och att det lilla underverket växer så det knakar! Kram

  • fruroeim says:

   Tusen tack! 😀

   Det är helt magiskt att bli mamma ännu en gång! Verkligen livets gåva 🙂

   Kram!

  • fruroeim says:

   Ja, helt fantastiskt förlossning 🙂 Så pass att jag kände rätt fort efteråt att jag skulle kunna gå igenom det en gång till haha.

 7. Angelica says:

  Vilken smart mätare ni har, har aldrig hört talas om den, men alltid bra att lära sig något nytt 😀

  -Ja och snygg är den också, vilket är ett stort plus i kanten 😀

Kommentera