Barnhagejakten i Oslo

minfamilj

Det är sinnessjukt vad tiden går fort efter att man blev mamma, och helt plötsligt är det dags att söka dagisplats till Melwin! Det är med blandade känslor att han i augusti ska börja på dagis och spendera sina dagar där och vara ifrån oss men samtidigt så måste vi båda jobba. Oslo är världens näst dyraste stad att leva och bo i så det säger sig självt att jag inte kan vara hemmafru (vilket jag heller inte skulle klara av..).

Igår var vi och besökte två närliggande dagis för att bilda oss en egen uppfattning och se om det är något som passar oss och lillprinsen och om man får en trygghetskänsla att kunna lämna sitt barn där. Båda ställerna gav oss ett bra intryck men den ena var snäppet bättre efter våra önskemål, tyvärr svårare att få plats på.

Barnhage 1:
En liten barnhage med 16 barn mellan 1-6 år som vi har förtur till om vi söker dit, då den tillhör den borettslag vi bor i. Det serveras varm mat 3 gånger i veckan som är från catering och de är utomhus ofta. Trevlig personal
Plus: Varma måltider flera gånger i veckan och utomhus ofta.
Minus: Slitna, små och omysiga lokaler och väldigt litet uteområde att leka på.

Barnhage 2: 
Mysig vit trävilla med stor trädgård för barnen att leka i. 4 avdelningar varav ena avdelningen är med 6-7 st 1-åringar. Det serveras varm mat 3 gånger i veckan. Deras filosofi var ”den gode vardagen”, att slappna av och inte stressa. Trevlig personal.
Plus: Jättemysiga och pedagogiska rum. Varm mat och ekologiskt bröd från närliggande bakeri.
Minus: Liten avdelningen som ligger på övervåningen men det finns en brannsklia ner.

Ett av mina önskemål (läs; snarare krav) är att det ska serveras varma måltider och nu kanske mina svenska läsare tänker att det är väl en självklarhet? Men nej, i Norge är det inte de, för här älskar de brödmat, brödskivor med en buffe av olika pålägg som serveras morgon, lunch och till mellanmål. Skrämmande och samtidigt en gnutta fashinerand.. Nu verkar det dock som att trenden början vända och fler dagis erbjuder varma måltider några dagar i veckan. Jippi, det går åt rätt håll! Och de dagar som det inte serveras varm mat så kommer jag ta med mig mat till Melwin. Visst, det blir ju folk av norrmännen ändå men jag vill inte att mitt barn ska växa upp på bröd för i mina ögon är inte bröd något man bör leva på. Visst ska Melwin få bröd men då blir det nyttigare varianter än det som erbjuds på dagis, bröd som jag ska baka.

Annars önskar jag att vi får plats på ett dagis som har mindre avdelningar, så Melwin kan bli sedd av personalen och det resulterar i mindre stress i vardagen om de är en mindre grupper. Sen vill jag ju såklart att de ska kunna vara ute och leka i friska luften så mycket som möjligt och att de hittar på morsomma ting. Och en personal som gillar sitt jobb.

Jag har själv jobbat på dagis i Norge och vet väl hur en vardag kan se ut, på gott och ont därav att jag har mina önskemål efter min erfarenhet därifrån.

Ett tips till er som ska söka dagisplats i Oslo kommune innan 1 mars är alltså att ta en titt på översikten över alla dagis som finns och kolla på ditt område. Gå in och läs om alla, se om de har en hemsida, sålla ut de du menar verkar vara intressanta och kontakta de för en omvisning. Det är det bästa du kan göra om du är i tvil om vilket dagis du vill att ditt barn ska gå på. Då får du se hur dagiset är, möta personalen, bilda din egen uppfattning och gå efter din magkänsla så har du svaret på din fråga om vilket dagis du vill söka till. Kom ihåg att kolla ut flera dagis för du kan söka upp till 5 olika men Oslo kommune strävar att få in alla familjer på sitt 1 eller 2 handsval.

Hur gamla var/är era barn när de börja på barnehage/dagis och är ni nöjda med ert val? 

3 comments

 1. Wysteriia says:

  Jag har ju inga barn..;) Men jag gick aldrig på dagis och jag måste nog själv säga att jag är glad att jag inte behövde det, haha. Var hos min moster som var mamma ledig med min lilla kusin och hos en kompismamma som var dagmamma åt mig. Sen hade ju jag lyxen att farfar var vår granne så jag var hemma mkt själv när jag började började bli lite äldre (men inte gammal nog för en del saker) och han kom in och gjorde mat 🙂

  Jag tror det var enklast att jag och storebror inte gick på dagis då mamma jobbade (gör än idag) olika tider varje dag på coop och ibland längre än vad man får ha barn på dagis här i Älvis. Och pappa som drev (driver) eget jobbade ju tidig morgon till sen kväll! Hjälp från släkt + dagmamma var nog enklare och det är jag tacksam för 😛

  Den dagen jag får barn, om jag får några, så hoppas jag faktiskt att dom ska slippa långa dagar på dagis….jag förstår dock att det nästintill kommer vara omöjligt men jag hoppas dom ska slippa alltför långa dagar iaf.

  Vad ska jobba med? Har du fått jobb och jag har missat det?

 2. Natasha says:

  Vi är också inne i det där med att hitta en bra barnehage till Ella men tycker det är supersvårt! Håller helt klart med dig om att jag vill att det ska serveras varm mat! För mig är bröd snarare frukost än lunch…
  Det är ju tråkigt bara om man hamnar på en barnehage man känner sådär för (tex. 3-4handsval) eftersom dom flesta verkar prioritera att man har dem som förstahandsval..
  Jag hoppas ni hittar en bra till Melwin och att han kommer trivas där! 🙂 Kram

 3. Maria says:

  Så søøøt Melwin er 🙂 Zander skal få være hjemme med meg ett år ekstra. Det unner vi oss fordi min mamma ble syk med kreft et par måneder etter Zander ble født og høsten er forsvunnet litt i cllegiftbehandlinger etc, pluss at vi ikke er sikre på om vi skal ha flere barn da min mann har to jenter fra før. Så hvis Zander blir min eneste ønsker vi at jeg skal få litt mer tid med ham. Jeg ønsker også å ha ham i barnehage etter hvert fordi jeg i alle tilfeller tror det kan være bra for barn og sosialiseres med andre barn – men jeg synes også tanken på å forlate guttungen i en barnehage er litt skummel – haha. Men det vil nok være verre for meg enn for Zander når den tid kommer tenker jeg 🙂

Kommentera