Att välja bilbarnstol

Denna eviga djungel när man ska investra i något större till Melwin, först var det vilken barnvagn man skulle slå till på, sen vilket babyskydd och nu är det dags igen, vilken bilbarnstol? Nu är det iof inte vi som ska investra i det sistnämnda utan det är mina föräldrar som ska köpa det i julklapp till Melwin men jag har fått uppgiften att bestämma vilken de ska köpa men det är bra svårt.

Tanke på att vi inte har en ”fast” bil som vi alltid kör med så vill jag ha en bilstol som passar alla typer av bilar, ska inte ta för mycket plats men ska vara bekväm för Melwin och såklart skydda honom bäst möjlig om en olycka skulle ske. Melwin är normallång med sina 67 cm för sina 6 månader och väger ca 7,5 kg men känner att han börjar sakta men säkert växa ur babyskyddet (Brio Primo) så att få en bilstol i julklapp är mer än välkommet.

Jag läste denna test av bilbarnstolar 2013 och då var det Britax High-way och BeSafe iZi kid X3 som kom bäst ut med varsin 8:a i betyg. Bilstolen Maxi Cosy har också fått bra betyg (9:a) men då är det en stol för barn från 9 kg men samtidigt så kan denregleras i 4 olika lägen vilket låter toppen då Melwin oftast sover i bilen. Någon av er läsare som har erfarenhet av nån av dessa?

bilbarnstolar

Bilstolarna ovan är:
1. Maxi Cosy (9-25 kg)
2. Britax High-way (0-25 kg)
3. Besafe iZi kid X3 (0-18 kg)

Dela gärna med er om vilka bilstolar ni använder eller har använt till era barn och motivera gärna varför ni har just den stolen! 

12 comments

 1. Louise says:

  Har erfaring med både Maxi cosi og Besafe da vi har to biler med totalt 4 bilseter i. Liker absolutt Maxi Cosi best. Den er enklere å montere også. Besafe er noe herk og vi oppdaget i tillegg at isoporen på begge sider hadde knekt to mnd etter at vi kjøpte den. Jeg klarer ikke å montere den selv i motsetning til Maxi Cosi. Jeg anbefaler derfor nr 1:-)

 2. Eva Catrine says:

  Har Maxi Cosi Mobi hos oldemor og er superfornøyd! Enkel å montere, tar liten plass og har flere liggestillinger. Min Noah satt kjempegodt i den fra 7måneder. Kjøpte den kjempebillig hos Lekmer.no. Har Besafe Izi Plus hjemme, og er fornøyd med den og, men den er dobbelt så dyr!

  • fruroeim says:

   Det är de två vi valde mellan men det slutade med att det blev en Besafe izi plus! Jättenöjda hittills och att priset är lite saftigare gör mig inget, huvudsaken Melwin har det bra och är säker under bilfärden 🙂

 3. Anina says:

  Har besafe izi men en annen type enn på bildet. Den er veldig enkel å montere og får pluss for at den har magneter til beltene så man slipper fikle etter disse under barnet. Kan også justeres på med en hånd, både posisjon for sitte og justering av nakkepute og belter. 🙂

   • Anina says:

    Ja så heter den vel 😉
    Det er jo en investering, stolen kan brukes i mange år så prisen er ikke avgjørende . Superfornøyd her iallefall 🙂

 4. Camilla Eggen says:

  Vi kjøpte først izi kid og var veldig fornøyde 🙂 helt til vi kom over betsafe izi plus! Izi plus tilbyr en mye bedre sitte/liggestilling og er opp til 25 kg 🙂 prisklassen er den samme ! Når vi sammenligner mellom disse to så føler jeg Herman sitter i 90 graders vinkel på izi kid , men på izi plus ligger han mer behagelig og mye bedre virker det som , da han slipper å sitte 90 grader 🙂

  • fruroeim says:

   Tack Camilla för tips och erfarenhet med Izi Plus! Vi var faktiskt och köpte en sån till lilleman och jag tycker den verkar topppen 🙂 Var ute efter en bilbarnstol som man har möjligheten att ändra sitt/liggstilling 🙂

   Tack för kommentar 🙂

 5. Silje Helén says:

  Jeg har hatt Besafe siden min eldste nærmet seg 1 år, og valgte også det til yngstejenta. Har hatt flere Besafe izi Combi, både med og uten isofix. Alltid vært veldig fornøyd. Nå i sommer fikk vi Besafe izi Plus, som er ganske lik – men har bedre plass og går til 25 kg. Den er vi også veldig fornøyd med! 🙂 Den tar litt plass, men har man en stor bil (er ingen problem i vår Ford Mondeo f.eks), så anbefaler jeg den på det sterkeste!! 🙂

  • fruroeim says:

   Tack för tips! 🙂 Vi var och prova ut Besafe izi plus och det blev minsann en sån till lilleman! Verkar hur bra som helst 🙂 Och att den är lite större och tar plats får vi vara ta, huvudsaken han sitter säkert i bilen 🙂

   Tack för kommentar! 🙂

 6. emma b says:

  Vi har en axkid till vår son. Dels för att den fått bra i många tester. Det är en kombistol, och passar väldigt bra i vår Skoda octavia. Den är också bra för stora o långa barn då bältet o nackstädet regleras när man drar åt. Vi åkte till affären och prövade olika stolar i bilen o lät honom sitta i den. Vi har inte med isofix fäste, då maken nån stans läste att en stol är säkrast att spänna fasted bälten o remmar..

 7. Anna Hägg says:

  vi har precis efter mycket om och men köpt en maxi cosi mobi 9-25 kg. observera att vissa mobi är bara till 18 kg!! läs här: http://www.sakerhetsbutiken.se/information/barn-i-bil/77-varfoer-aer-mobi-nu-endast-9-18-kilo . denna info hade inte nån av butikerna här i staden! så dåligt! den ena butiken försökte sälja en stol som var märkt 18 kg till oss och lura oss att den var till 25! så kolla detta noga på baksidan av stolen om ni väljer den!

  säljaren i den butik vi till slut köpte stolen sa att det är väldigt viktigt att det går att luta stolen, det var därför vi till slut valde denna stol. vi var inne på Britax först annars oxå. men stolar som inte går att luta måste de sätta in så de lutar ”sovläge” direkt o om då barnet är vaket sträcker det upp huvudet och har inte lika bra krockskydd för huvudet.

  det har ju kommit en maxi-cosi mobi XP men den ska komma ut en 25 kg’s variant av som då ska heta NY eller 2014. står även det på den länk jag skickade. jag hade velat ha den egentligen men ingen vet när den kommer och jag behövde köpa en ganska direkt nu eftersom vår lille son på 6 mån imorgon oxå har växt ur brio primo. så då blev det den vanliga maxi cosi mobi. vi köpte till ett nackstöd för 299 från Britax för det ingår ju inget i denna modell. i XP’n ingår det nackstöd. vi hoppas vi kommer bli nöjda med denna stol! har inte monterat in den än. dock tar den väl ganska stor plats om du ville ha olika bilar.. vilket vi oxå har tänkt att ha… men vi tyckte denna stol verkligen var den bästa av de vi valde mellan. vi kollade inte upp besafe izi-kid så mycket, säljaren sa att den är bäst men de andra är mkt bra o priset skiljer ju en hel del, vi gav 2400 SEK för mobin. sen är den bara till 18 kg? enligt den sidan du länkade till iaf.

Kommentera